Festival Vidmo

OZNAM

Vážení priaznivci nášho festivalu, s ľútosťou vám musíme oznámiť, že festivalová prehliadka VIDMO – Hory a mesto Dolný Kubín sa v roku 2022 neuskutoční.

Hosť VIDMO 2018: Miro a Rasťo Peťovci

Farebné rozprávanie o čierno-bielych kontrastoch života na hranách lyží. Multimediálna prezentácia zo sveta extrémneho skialpinizmu, ktorý priblížia bratia Miro a Rasťo Peťovci.

Vo svetle a tieni strmých línií

Multimediálna prezentácia zo sveta extrémneho skialpinizmu, ktorý priblížia bratia Miro a Rasťo Peťovci. Už dlhé roky spolu lyžujú náročné línie, sú si navzájom najlepšími kamarátmi a v horách najlepšími parťákmi. Zážitky zo skiextrémov, kde hranica medzi svetlom a tieňom je často krát veľmi tenká, otvára pre každého z nich nové dimenzie vnímania skutočnosti. O tom, ako sa obaja dokážu vysporiadať so situáciami, kde jediné zaváhanie môže byť to posledné, povedia v rámci výberu najkrajších extrémnych zjazdov, ktoré spolu absolvovali v Tatrách, Alpách a Nórsku. V druhej časti prednášky Miro priblíži svoje pôsobenie na Kaukaze, kde sa mu minulý rok podaril výkon svetového významu - prvozjazd ikonickej Ušby. Pre Mira je prvozjazd Ušby doposiaľ najvážnejší počin v oblasti extrémneho skialpinizmu. Záver prezentácie bude patriť filmu Perzia o skialpinistických dobrodružstvách Mira Peťa a Roba Vrláka v Iráne v roku 2016. O tom a mnohom ďalšom sa dozviete v samotnej prezentácii, ktorá v sebe pútavo prepája svet extrémneho skialpinizmu, životnej filozofie a cestovateľských zážitkov.

Miroslav Peťo

Extrémny skialpinista a lezec z Liptovského Mikuláša. Odmalička je často v horách, ktoré sa postupom času stali významnou súčasťou jeho života. V rokoch 2008 až 2014 bol členom reprezentačného tímu Slovenského horolezeckého spolku James. Ako horolezec a extrémny lyžiar pôsobil v Tatrách, Alpách, Škandinávii, na Kaukaze, v Iráne, v Peru a Himalájach. Za svoje športové úspechy získal niekoľko ocenení. V auguste 2014 dokončil doktorandské štúdium na Fakulte riadenia a informatiky Žilinskej univerzity. V roku 2016 úspešne ukončil niekoľkoročný vzdelávací kurz horských vodcov UIAGM. V súčasnosti pôsobí ako profesionálny horský vodca a popri vodení sa naplno venuje svojim životným vášňam.

Rastislav Peťo

Horolezec a extrémny lyžiar z Liptovského Mikuláša, ktorý má zlyžované viaceré náročné zjazdy vo Vysokých Tatrách (Kežmarský štít Tatarkovou cestou, severnú stena Malého Kežmarského štítu, napriamenie Grónskeho lávky, Ľadový štít rampou v JV stene, a mnohé iné), v Alpách (Aiguille Verte cez kuloár Couturier, Gervasuttiho kuloár z Mont Blanc du Tacul, Pallavicini rinne na Grossglockner,...) a niekoľko pekných línií aj v Nórsku. Zamestnaním záchranár RZP a zmluvný člen HZS.

Organizátor

FILMOVÝ KLUB 23 DOLNÝ KUBÍN

Pelhřimovská 1192/4
026 01 Dolný Kubín
mobil: 00421-918-967163
e-mail: vidmofest@gmail.com

Miesto a čas konania

14. festivalová prehliadka VIDMO – Hory a mesto Dolný Kubín 2019 sa uskutoční v dňoch 10-12. októbra 2019 v divadelnej sále Mestského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne.

Newsletter